zaterdag 6 juni 2009

Op patrouille in Kabul


Patrouille in Kabul vanaf de geschutskoepel van een pantserwagen

Kabul, ook wel gespeld als Kaboel, is de hoofdstad en de grootste stad van Afghanistan. Het is tevens de hoofdstad van de provincie Kabul. De stad ligt in het noordoosten van het land, niet ver van de grens met Pakistan.

Bij de laatste volkstelling van 1979 telde de stad 913.164 inwoners. Naar schatting wonen er nu ongeveer 3 miljoen mensen.

Kabul is strategisch gelegen aan de Khyberpas, de belangrijkste verbinding tussen Afghanistan en Pakistan.

Op 23 december 1979 bezette de Sovjet-Unie de stad en vestigden er hun militaire hoofdkwartier. Gedurende tien jaar woedde er oorlog tot de Russen in 1989 weer vertrokken uit Afghanistan.

Na terugtrekking van de Russen brak een burgeroorlog uit waarbij Kabul grotendeels werd verwoest. In de straten vonden naar schatting 50.000 mensen de dood.

In 1996 kwam de hoofdstad onder controle van de Taliban. Zij werden er eind 2001 weer uit verdreven door een coalitie van krijgsheren uit het noorden van Afghanistan die werd gesteund door de Verenigde Staten.

Vandaag de dag is in Kabul het hoofdkwartier gevestigd van de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO.

Nadat de Taliban uit de stad werden verdreven was Kabul enige jaren betrekkelijk rustig. De laatste jaren vinden er echter steeds meer aanslagen plaats die al aan honderden mensen het leven hebben gekost.

Volgens verslaggevers zijn de Taliban de stad aan het insluiten, of belegeren, en is Kabul momenteel veranderd in een vesting.

De opnamen zijn gemaakt vanaf de geschutskoepel van een pantserwagen en geven een goede indruk van het leven op straat in de Afghaanse hoofdstad.